:: Sepatah Dua ::


ShoutMix chat widget

Sahabat

Ku sedar..di sini erti ketulusan yang sesungguhnya
Yang tak kudapati...di tempat lain!
Ku mengerti..makna kebersamaan yang sebenarnya
Hanya denganmu..bukan yang lain!

Di sini juga, tak pernah ada kebohongan, seperti tempat lain
Semua berjalan jujur, tanpa pura-pura
Ini bukan basa-basi...seperti kata politisi
Sahabatku.....erti kejujuran yang nyata

Tawa dan canda terdengar lepas di semua bahagiaku
Tangis pun mengalir pilu di setiap dukaku
Kurasakan beban itu, bukan apa-apa
Selagi bisa kita berbagi dalam suka dan sedih

Sahabatku, Tuhan telah mengirim malaikat
Yang bersemayam di jiwamu
Kini kutau mengapa Tuhan memilihmu
Hadir di antara tawa dan tangisku

Engkau adalah pilihan dari kehendak-Nya
Sahabatku, waktu terus berjalan..itu ertinya
Harus melangkah terus ke depan
Jalan ini sangat panjang, takkan kuat sendirian

Beratnya hidup, harus diperjuangkan
Sahabatku, bersamamu aku hidup
Bersamamu aku tegar
Tak goyah, meski di hadang badai

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bisakahku?!


Kau jauh dari sisiku..
Aku kehilangan tempat untuk dituju..
Terasa sepi dengan kepulanganmu..
Yang mampu menceriakan diriku..

Mereka, kini juga jauh..semakih jauh.
Dengan haluan dan hal yang tersendiri
Bahkan terkadang tidak bertanya dan  bertegur sapa lagi..

Apa salah dan dosaku?!
Acap aku dijauhi orang sekelilingku..

Mereka menjauh, teman baru datang berlabuh
Acap.. acapkali begini...
Namun aku masih tidak memahami
Perjalan takdir Ilahi..

***********************************************************

Tak bisaku ungkap dengan kata apapun
Ini memang sangat membosankan
Ini begitu melelahkan
Bahkan, ini sangat menjengkelkan
Tubuh seakan beku dalam bongkahan ais
Membeku tidak tahu kapan akan mencair

Yaa… itu benar
Itu semua seperti sorot lampu panggung tanpa penonton
Menerangi tubuh di dalam kegelapan
Terdiam bisu tanpa senyum dan air mata
Ini sangat menyedihkan..

Namun.. ingatlah sahabat..
Diri rindukan asakan pertanyaanmu terhadapku
Bagaimana sakit muntahku
Bagaimana perit keringatku

Kepingin benar kau ucapkan padaku bahawa...
"Kau tidak sendiri"
"Kau tidak berdiri sendiri di kegelapan itu"
"Teteskanlah air matamu jika hatimu merasa terisak
Berteriaklah sepuasmu jika hatimu memanas"

Jauh di sudut hati diri ini sayu pilu
Terasa seolah semua menjauhiku
Tidak memperdulikanku
Namun dalam kesakitan ini aku berkesedaran
Bahawa aku kini mampu melakar senyum manis
Mampu memaut erat salam jabat
Walhal akan hakikatnya,
Aku adalah aku
Sakit seperti dihiris sembilu
Tetap bibir kelu, mengukir senyuman yang tidak tampak menipu
Aku terdiam kaku di bawah sorot lampu itu
Bagai seorang tokoh tanpa dialog
Dalam cerita bisu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tentang Aku dan Kamu

Kawan,
Tahukah kamu berapa lama masa yang kita lewati bersama??
Aku tak ingin tahu,
Kerana kamu selamanya bagiku.....


Bersamamu,
Tangisku kan terurai menjadi tawa
Dukaku kan terpecah menjadi bahagia
Dan airmata yang terlanjur jatuh....
Takkan berubah menjadi nestapa


Denganmu, kepenatanku tergilas sirna

Terkadang di satu waktu,
Prasangka pernah menjauhkanmu dariku


Tapi sungguh kawan,
Amarah takkan bisa bertahan lama dikalbuku
Kusedari aku terikat jauh ke dalam hatimu

Ingatkah kawan,
Kita pernah duduk bersama
Melukis langit dengan impian
Tentang aku , kamu dan kehidupan..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Atuk dan Kebunnya :)

Atuk: Rahmat, atuk dah tak kuat lagi, atuk minta kamu sambung usahakan kebun Atuk

Rahmat :Jangan cakap macam tu, tok..
(dlm hati: tak sia-sia aku balik kampung.. dapat pulak harta pusaka atuk).

Atuk: Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga -baik jangan lupa disiram tiap hari tanaman atuk."

Rahmat :"Baik tok, atuk jangan bimbang tentang tu. Tapi di mana kebun atuk? Rahmat tak pernah tahu?"

Atuk: Di Facebook atuk, FARMVILLE, nanti atuk bagitau passwordnya."

Rahmat : "???"

SK: atuk.. atuk.. modennya atuk ni.. diambil dari fb ReM

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Teknik, Skill, Kemahiran; Multiple ID, Celik IT

Kemahiran saya dalam meneliti/memperbaiki sesuatu kebanyakannya bukanlah hasil tutorial 100% di dalam kelas. Tapi, berbekalkan ilmu yang pernah dipelajari, ditambah dengan minat, itu yang menjadikan saya sedikit berkebolehan dalam membaiki peralatan-peralatan selain atau yang berkaitan komputer.
Sedikit sahaja. Masih banyak lagi yang belum diketahui dan dipelajari.

Bagaimana minat ini boleh timbul? Ianya hasil dari melihat abang yang rajin membaiki atau menggodek (kata orang Perak). Bukan taasub dengan abang, tapi semenjak kecil beliaulah kawan saya, yang juga idola saya. (banyak untuk diceritakan tentangnya). Kebanyakannya saya godek sendiri. Komputer, plug, mesin, dan lain-lain. Sebab minat. Saya seorang yang sukakan sesuatu yang mencabar. Bukan disebabkan belajar subjek Mabadik Kahraba'. =)

Kelakar juga.

Sedikit tentang subjek Mabadik Kahraba'. Apa yang dipelajari tentang subjek ini adalah asas yang sangat-sangat asas mengenai elektrik. Seperti yang dipelajari dalam subjek Kemahiran Hidup. Bukunya nipis, masa belajar hanya 30 minit (mengikut guru yang mengajar saya). Peperiksaan cuma 10 minit.

(Jauh lari dari tajuk pulak! =D)


Multiple ID, Celik IT

Pernah satu masa dahulu, semasa menuntut di KIDR, ada senior yang tidak tahu bagaimana memasang pendrive atau setengah orang memanggilnya thumb drive. Bukan memperlekeh, cuma sedikit terkejut. Tak pasal-pasal ustaz (pensyarah) memanggil saya 'technician' kerana mahu menyuruh saya memasang untuk presentation. hehe..

*******************************************************************************************

Mungkin ada yang tak tau macam mana nak pasang Yahoo! Messenger lebih dari satu ID. Sebelum ini ramai juga yang minta untuk berikan perisian multiple ID Yahoo! Messenger untuk diinstall. Tapi, cara ini sudah tidak praktikal lagi kerana tidak dapat dipasang di komputer-komputer mereka yang meminta (tidak tahu sebabnya). Carian demi carian akhirnya saya terjumpa cara-cara untuk membuatnya. (lihat bawah)

Berinisiatifkan ini juga, terdetik untuk saya menulis satu entri mengenai multiple ID ini.

Ok! Ini dia cara-cara untuk memasang atau untuk setting bagi mendapatkan multiple ID Yahoo! Messenger

Anda boleh login dua atau lebih ID dalam satu Yahoo Messenger tanpa perlu perisian tambahan.

Sila ikut langkah-langkah di bawah ini :

1) – Pergi ke “START“,klik “run” dan taip “regedit“.
2) – klik
OK
3) – klik
HKEY_CURRENT_USER >>> Software >>> Yahoo >>> pager >>> Test
4) – Kemudian klik kanan folder “
Test” dan pilih new >>> DWORD value

5) – Namakan fail yang anda buat tadi kepada “Plural
6) – Double klik atas fail “Plural”, pilih
Decimal, manakala dalam kotak value data letakkan no 1, lihat gambarajah ini :

Siap!..restart yahoo messenger anda dan login, untuk login ID kedua, klik sahaja icon Yahoo Messenger dan login. Lihat gambar di bawah ini, saya telah login tiga ID Yahoo Messenger dalam satu komputer.

Selamat Mencuba!..:-)


Boleh layari lain-lain maklumat lagi di sini --> SUMBER


disediakan oleh ~ReM~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ayuh kita..


SEGUMPAL DARAH BERNAMA HATI

jika sesuatu diberi/ditarik daripada kita...kita masih bersyukur, insya-ALLAH...kerana ALLAH Maha Mengetahui apa yang terbaik dan apa yang bukan...

"segumpal darah bernama hati..".. antara petikan dari lirik nasyid dalam lagu mestika..


Ada pepatah arab yg berbunyi:"hati tidak dinamai hati jika bukan kerana sifatnya yang berbolak-balik"... Maknanya hati ini sentiasa berbolak-balik... Perlu sentiasa ditenangkan.. Apa rahsia ketenangan hati?... Jawapannya hanya satu, tidak ada lain dari yang ini...

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati ALLAH. Ingatlah, HANYA dengan mengingati ALLAH-lah hati menjadi tenteram." [Ar-Ra'd:28]

Walau apa cara sekalipun kita cuba cari alternatif selain daripada yang ini, ia mungkin menjadi tapi hanya untuk sementara sahaja... Rasanya semua orang sedia maklum dan tahu keadaan masing-masing mcm mana.. Kalau kita baca terjemahan ayat ni kita akan jumpa satu perkataan, iaitu 'zikr'... Apa maknanya? Kita hanya perlu berzikir untuk mengingati ALLAH... Tapi, zikir tu tak semestinya berzikir yang macam selalu kita buat tu.. Habis tu, macam mane?

Haa.. Macam ni.. Bangun tidur, baca do'a bangun tidur tanda kesyukuran [ingat ALLAH]..
Lepas tu kalau nak buat apa-apa atau mula apa-apa, mulakan dengan bacaan basmallah [ingat ALLAH]...
Solat-solat sunat sementara tunggu solat fardhu [ingat ALLAH]...
Mashaf Qur'an kat rumah yang banyak tu, boleh diambil dan baca [ingat ALLAH]...
Nak makan, nak masuk tandas, baca do'a, dan sebagainya, [ingat ALLAH]...
Kalau dalam konteks student, sebelum study, do'a dan niatkan kita study tu kerana ALLAH, dan nak bantu agama ALLAH serta umat islam [ingat ALLAH]...
Jadi, jika kita APLIKASI dalam KEHIDUPAN kita [i.e islam ni bukan setakat agama, islam adalah how we live our life], baru kita dapat menikmati ketenangan yang dimaksudkan dalam ayat tadi... insya-ALLAH...

Bila ditimpa masalah, kita kadang-kadang cuba lari dari masalah, persekitaran, serta kumpulan-kumpulan manusia di sekeliling..... Dalam hadith Nabi ada disebutkan mengenai perangai syaitan yang hanya mudah memperdaya mangsa apabila mereka berseorangan, diibaratkan seperti serigala hanya memakan kambing yang lari keluar/terkeluar dari kumpulannya... Jadi apakah langkah awal syaitan untuk dapat seseorang tu?... Tentulah mengacah atau menanamkan perasaan pada seseorang untuk mengeluarkan dirinya dari kumpulan manusia...

Macam singa nak makan rusa, kan singa tu pergi acah-acah kumpulan rusa tu, kasi seekor terkeluar, lepas tu apa lagi, semua singa pergi baham... Sama je macam manusia... Lepas dah tinggal sorang tu, maknanya syaitan berjaya menghindarkan dia dari kumpulan orang-orang yang beriman... Siapa menang waktu tu? Syaitan atau kita?...

Sebab tu Mu'adz bin Jabal mengatakan: "Orang beriman mewajibkan diri mereka berkumpul untuk ijlis bina nu'min sa'ah [mari kita duduk sebentar, kita beriman sejenak] bagi memeriksa hati masing-masing supaya masih berada di atas jalan kebenaran dan untuk mengecas iman yang sentiasa turun dan naik [i.e bersifat dinamik]...

Rasanya kalau nak kongsi lagi, makin panjang le nampak gayanya... Tiba-tiba je terasa best berkongsi sesuatu ngan korang... Tapi takat ni je kut dulu...

"Sampaikan dariku walau satu ayat"-Rasulullah SAW-... "kerana mungkin orang yang selepas kamu lebih memahami tentang apa yang aku katakan daripada kamu yang berada di depanku.."-Rasulullah SAW-.....wALLAHu'alam...semoga kita semua tsabat [teguh dan tetap] di atas satu-satunya diin yang diredhai oleh ALLAH di dunia iaitu islam....

Do'a yang diajar oleh ALLAH pada kita supaya insya-ALLAH, ALLAH tetapkan dan teguhkan hati kita:

"(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya."[Surah Ali 'Imran:8]

Coretan: Seorang yang hatinya sedang berbolak-balik...ya Muqallibal qulub,thabbit qulubana 'ala diinik wa'ala tha'atik...amiin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bagaimana harusku..

Bagaimana harus kita berbicara pada manusia... Segala yang dilakukan serba tak kena.. Sedikit kesilapan selamanya dipandang hina... Sedang aku tidak melakukannya sepanjang masa.. Apatah lagi dengan sengaja..

Bagaimana pula harus kita memenangi hati mereka.. Sedang hati ini tiada siapa yang menjaga.. Seringkali tercemar, tercalar dan terluka... Tanpa diambil peduli oleh sesiapa... Tanpa sekelumit pun mahu bertanya...

Bagaimana pula harus kita sama seperti mereka... Sedang aku hanya insan biasa, memendam rasa dan gelora di jiwa. Berperibadi pendiam dan kurang berbicara. Aku tidak sama dengan mereka, aku tidak secerdik mereka. Aku tidak seramah dan sepetah mereka.. Dan aku juga tidak sama pemikiran seperti mereka..

Namun, harus kulalui semua ini, tanpa perlu peduli apa yang tersirat di hati.. Biarlah diri ini terluka, asal mereka bahagia.. Biarlah hati ini kecewa, asal mereka puas tiada berduka..

Hati ini terlalu kecewa, sedih dan berduka.. Bagaimana harusku berbicara pada alam, untukku menyatakan perasaan yang kualami ini.. Terlalu sukar rasanya mahu meluahkan segala isi hati ini.. Biarlah terkubur sendiri, melalui dunia yang sementara ini..

Cukup sekadar aku meluahkan segala isi hati melalui tulisan ini..
Walau tanpa teman di sisi... Puas sudah hati ini meluah, yang sedikit sebanyak merungkai selirat di dadaku...

-RAUDHATUL QALBI yang berkecamuk-

"Bila pena menari, tinta yang bisu akan berkata-kata..."
"Bila jari-jemariku ke sana ke mari, hanya tulisan hati yang menjelma..."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

.:: Followers ::.